Mgr. Petra Urbancová

fyzioterapie - podologie - shiatsu
telefon: 732 405 049
5. května 660, 252 41 Dolní Břežany

Blog

Už jste se setkali s výrazem barefoot obuv? Váháte, zda je to jen nová módní vlna, nebo na tom něco je? Dnes se zaměříme na to, v čem jsou výhody nošení této obuvi a jaké benefity/úskalí mohou přinést tělu.

Barefoot = bosá noha. V přeneseném významu to tedy znamená chůzi na boso. A přesně o to se výrobci barefoot (BF) obuvi snaží. Přiblížit chůzi v botách co nejvíce bosé chůzi. Bosá chůze je přirozená, naše tělo k ní bylo stvořeno a bota pak slouží jen jako ochrana proti poranění a chladu.

 

V čem jsou tedy rozdíly mezi BF a běžnou obuví? Pojďme se na to podívat.

 

BF boty poskytují dostatek místa pro prsty. V přední části se nezužují, palcová hrana boty je rovná. Prsty tak mají dostatek místa vepředu i do stran. Zdravá noha má přirozeně vějířovitý tvar, navíc se při chůzi prodlužuje až o 6 mm, prsty se při došlapu roztáhnou. Nějaké místo zaberou i ponožky. Specifický tvar BF bot netlačí prsty k sobě, umožňuje noze přirozeně pracovat. Obzvlášť u dětí je to výborná prevence vzniku deformit, jako je vbočený palec nebo kladívkovité prsty.



Podrážka je tlustá maximálně 2-4 mm. „To ale ucítím všechno,“ říkáte si? Přesně tak. Pro dokonalou rovnováhu je důležité, aby noha mohla tzv. číst terén. Tedy cítit vše, čeho se dotýká a terén taky uchopit. Chodidlo se skládá z 26 kostí obalených svaly v délce cca 5,7 m, 107 vazů, žíly, tepny a nervy v celkové délce 1,6 km a stovky tisíc potních žlázek a pórů. Palec má dvě kosti, ostatní čtyři prsty po třech. 52 kostí, které jsou dohromady na obou chodidlech, představuje jednu čtvrtinu kostí celého těla. Achillova šlacha je největší a nejsilnější šlachou v celém těle. To vše umožňuje noze dokonale odpružit došlap a reagovat na každou terénní nerovnost. Noha vykonává při odvalu spirálovitý pohyb, aby se přizpůsobila došlapu (odpružení) a odrazu (zpevnění). Svaly na noze se posílí, což přináší nejeden benefit celému tělu.

Více si můžete přečíst v článku o důležitosti zapojení ohybače palce (zde).

image

 

Nulový drop. Drop je vlastně takový malý podpatek. Vymyšlen byl pěkně, aby odpružil došlap. My už ale víme, že noha umí odpružit došlap sama, tedy je zbytečné patu podkládat. Co je ale důležitější, podložení paty způsobuje vychýlení těžiště dopředu. Lidské tělo zareaguje, pánev se naklopí dopředu a dojde k vypoulení břicha a zadku. Výsledkem mohou být bolesti v kříži, bolesti v kyčlích ale i jinde.

image

 

Boty mají nízkou váhu. Už vás někdy bolely nohy po celém dni v pohorách nebo jiných pořádných bagančatech? I pro dospělého může být váha nohy zásadní, aby noha nebyla po celém dni příliš unavená, a co teprve pro děti, kde je poměr mezi jejich nohou a váhou boty mnohdy ještě markantnější.

 

Nemají žádnou vnitřní výstelku. Jak jsem psala výše, pro nohu je benefit, když se může přirozeně hýbat a zapojují se svaly chodidla. Pokud už vaše nohy výstelku potřebují (např. z důvodu úrazu, deformity nebo bolestí), měla by být důsledně individuální. U malých dětí je pak vysloveně škodlivá. (více zde – Jak vybrat první botičky).

 

Když si to shrneme, může nám nošení BF obuvi pomoci v:

  • Prevenci vzniku deformit na chodidle
  • Posílí svaly chodidla a klenby, je nejlepší prevencí plochých nohou
  • Tělu v ničem nepřekáží, nevede tedy ke vzniku bolestí zad (někdy může dokonce pomoci bolesti zad odstranit)

 

Mgr. Petra Urbancová

5. května 660, Dolní Břežany

mobil:  732 405 049

© 2024 PUrehab  |  ič. : 76646696, firma je zapsána v živnostenském rejstříku MěÚ Mariánské Lázně, není plátce DPH